10 stappen om de privacy van je persoonlijke Facebook account in te stellen

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]

Hoe zit het met mijn privacy op Facebook?

Facebook is hartstikke leuk en je komt met velen in aanraking. Ook met personen die je niet zo goed kent. Dus hoe zit het gesteld met je privacy? Hoe wordt je persoonlijke informatie gedeeld? Voor je het weet lekt je privé informatie via Vrienden van vrienden naar personen die jij helemaal niet kent. Hieronder zijn 10 stappen die je weer de controle over de privacy van je Facebookaccount geeft. Kan je weer met een veilig gevoel weer van alles delen op Facebook

De 10 stappenplan om de privacy van jouw persoonlijke Facebook account in te stellen:

[/vc_column_text][vc_column_text]

1. Maak vriendenlijstjes

Ga naar startpagina. Zoek in het linkermenu Vrienden en klik op Meer. Afgezien van de lijst Familie, zal niemand via Facebook te weten komen wie je in welk lijstje zet. Je kunt dus naar hartenlust lijstjes creëren (Sportvrienden, Schoolvrienden etc). Kennissen is een aparte lijst. Van deze vrienden krijg je minder status updates te zien. Bovendien kan je als je een status-update plaats kiezen voor Vrienden exclusief Kennissen zodat jouw persoonlijke informatie blijft bij een groep naaste vrienden. Wil je een lijst maken dat niet al door Facebook is aangemaakt, dan moet je op de button + Maak een lijst rechtsbovenin klikken. Je kan dan een naam geven voor jouw lijstje, zoals school-, sport- of vakantievrienden. Je kan dan de namen invoeren van de personen die je in dat lijstje wil toevoegen. Facebook zal aan de hand van degenen die al in jouw lijstje zitten, suggesties geven. Dat gaat overigens sneller dan allemaal namen in typen. Lijstjes kan je steeds aanpassen door rechts bovenin op Lijst beheren te klikken.

[/vc_column_text][vc_column_text]

2. Stel in met wie je jouw status updates wil delen op Facebook.

Ga naar Instellingen – te vinden als je op het driehoekje rechtsbovenin naast Startpagina klikt. Aan de linkerkant zie je tab Privacy. Op de Privacyinstellingenpagina zie je drie standaardprivacy opties:

  1. Openbaar – Iedereen kan je statusupdate zien (onbekenden, abonnees). Handig als je zakelijke info deelt op je tijdlijn.
  2. Vrienden – Alle vrienden krijgen jouw statusupdates te zien.
  3. Aangepast – Kies hiervoor als je privacyinstellingen wilaanpassen.

Omdat we nu onze privacy wil aanpassen naar onze eigen wensen, klik je Aangepast aan. Je kan dan kiezen wie standaard jouw status updates te zien krijgen:

  1. Vrienden van vrienden – niet aan te bevelen, want jouw persoonlijke info wordt dan ook gedeeld met personen die jij niet kent. Wil je zakelijke info verdelen met het oog op zoveel mogelijk te verspreiden, kies dan voor Openbaar.
  2. Vrienden – Alle personen die je als Facebook vriend hebt geaccepteerd.
  3. Specifieke personen of lijsten – Als je een lijst hebt gemaakt met bijv. Naaste vrienden dan kan je die gebruiken als standaardlijst.

Vervolgens kan je aangeven of je wil dat vrienden van personen die je tagt ook de foto die je getagt hebt, te zien krijgen. Dit is afhankelijk of je zeer persoonlijke foto’s tagt of alleen min of meer publiekelijke foto’s. Als je bedoeling is dat zoveel mogelijk personen jouw foto’s te zien krijgen, vink deze optie aan. Anders zet het uit. Vervolgens heb je nog een uitsluitcategorie. Je kan aangeven welke personen of lijsten standaard niet jouw statusupdates te zien krijgen. Een suggestie is om de lijst Kennissen uit te sluiten van jouw standaard statusupdates.

Let op! Als je reageert op een openbare statusupdate dan zal jouw reactie ook openbaar zijn en door iedereen te bekijken. Dus bedenk altijd goed wat je schrijft als reactie.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”6506″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

3. Wie mag jouw vrienden zien?

Standaard staat dat op Vrienden maar je kan ook dit aanpassen. Klik op je vrienden en dan kom je op jouw vriendenlijst. Rechts bovenin vind je een potlood-icoontje Beheren. Kies voor Privacy bewerken. Standaard zie je dat Vrienden is ingesteld als de groep die jouw vriendenlijst mag bekijken. Klik op het dropdownmenu en selecteer Aangepast. Je kan dan hier bijv. instellen dat alle Vrienden jouw vriendenlijst kunnen zien met uitzondering van de groep Kennissen.

[/vc_column_text][vc_single_image image=”6509″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

4. Bescherm jouw tijdlijn door te bepalen wie berichten kan plaatsen of zien

Jouw vrienden kunnen standaard op jouw tijdlijn berichten plaatsen. Je kan dit ook uitschakelen bij Instellingen bij de tab Tijdlijn en taggen. Kies dan Alleen ik in plaats van Vrienden. Dit heeft wel een sterke rem op de sociale activiteiten. Men kan bijv. je niet een felicitatiebericht op je tijdlijn plaatsen. Beter is om Vrienden te kiezen, maar wel de controle in te schakelen. Je kan dan de berichten waarin je door vrienden bent getagd, bekijken voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven, zie stap 5.

Als je wil weten wat de buitenwereld kan zien op je tijdlijn, dan is het handig om dat te checken via de functie Controleren wat anderen op je tijdlijn zien. Zie je iets wat je liever privé houdt dan heb je nog ergens de instelling op Openbaar staan. Pas dit aan en controleer nog een keer.

Interessant onderdeel is wie kan zien wat anderen op jouw tijdlijn plaatsen. Dit lijdt wel eens tot gefronste wenkbrauwen als jouw opmerkingen door onbekenden gelezen kunnen worden. Check of jouw instelling niet op Vrienden van vrienden of Iedereen staat. Je kan dan beter de instelling op Vrienden of Vrienden behalve kennissen zetten. Ook hier kan je privacy nog beter beschermen door voor Aangepast te kiezen en dan Alleen ik selecteren. Met deze laatste instelling kan iedereen nog wel een bericht plaatsen op jouw tijdlijn maar andere mensen zullen dit bericht niet kunnen zien.

[/vc_column_text][vc_column_text]

5. Houd het taggen onder controle of sta het niet toe

Bij Instellingen en de tab Tijdlijn en taggen zie je het volgende staan:

  1. Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven. Deze staat standaard op Uit. Door deze in te schakelen zal elk bericht waarin je getagd bent eerst ter controle aan jou worden voorgelegd. Dus als vrienden je taggen in een bericht of foto wat jij liever niet op je tijdlijn wil hebben, dan keur je simpelweg die tag niet goed en komt het derhalve niet op je tijdlijn.
  2. Wie kan berichten zien op je tijdlijn waarin je bent getagd? Standaard staat Vrienden van vrienden aan. Je kunt dit wijzigen in Vrienden, Vrienden behalve kennissen of je kunt het zelf aanpassen. Als je voor Aangepast kiest, kan je kiezen voor Alleen ik. In dit geval zal niemand op de hoogte gebracht worden dat jij in een foto of bericht getagd bent. Let op: dit verhindert niet dat je uberhaupt getagd wordt. Dat kan je niet verhinderen, maar op deze manier weet alleen jij het.
  3. Tags bekijken die vrienden toevoegen aan je eigen berichten op Facebook. Deze staat standaard op Uit. Door deze in te schakelen, krijg jij elke content (tekst en foto’s) waarin iemand jou in tagged eerst te zien voordat het geplaatst wordt. Je kan dan de tagging goedkeuren of niet.
[/vc_column_text][vc_column_text]

6. Beslis welke toepassingen en Apps bij jouw informatie kunnen.

Welke toepassingen , apps en websites hebben toegang tot jouw informatie? Waarschijnlijk veel meer dan je denkt. Ga naar Instellingen en kies de tabs Apps en Advertenties en klik op Bewerken. Loop alle apps na, grote kans dat je apps tegenkomt dat je nooit gebruikt. Die kan je dan verwijderen.

[/vc_column_text][vc_column_text]

7. Bepaal welke informatie jouw vrienden mogen delen

Apps krijgen automatisch toegang tot jouw informatie als vrienden van jou gebruik maken van deze apps. Hier kan je niets aan doen, maar gelukkig kan je wel aangeven welke informatie ze mogen gebruiken. Ga naar Instellingen en kies de tabs Apps en scroll naar beneden naar Apps die anderen gebruiken. Klik op Bewerken. Je krijgt dan een overzicht van allerlei zaken die vrienden van jou kan delen met diverse apps. Vink alle zaken uit, waarvan je vrienden die niet mogen delen. Wil je buiten deze opties helemaal geen informatie delen dan moet je alle platform- apps uitschakelen. Je kan de games en apps niet meer gebruiken.

Facebook koppelt ook je profielfoto aan bepaalde advertenties, de zogenaamde netwerkadvertenties. Vrienden kunnen dan zien dat jij een bepaalde advertentie van een pagina of bedrijf geliked hebt. Als je dit niet wilt dan moet je bij Instellingen bij de tab Advertenties bij de sectie Advertenties en vrienden kiezen voor Niemand bij de opmerking Mijn sociale acties koppelen aan advertenties voor:

[/vc_column_text][vc_column_text]

8. Controleer je foto-albums

Klik op Foto’s op jouw tijdlijn. Kies een album en klik op Bewerken. Je kan dan per album instellen welke privacyinstellingen je wil. De optie Privacy vind je boven de foto’s van het album. Privé-albums kan je de groep Vrienden behalve kennissen of Aangepast kiezen en voor meer algemene fotoalbums waar je juist wil dat zoveel mogelijk personen ze zien, kan je Openbaar kiezen. Sommige albums zie je een tandwieltje zoals bij de volgende albums:

a. Prikbordfoto’s
b. Uploads vanaf je telefoon
c. Instagram Photos
d. Foursquare Photos

Hier kan je per foto de privacyinstellingen instellen. Wellicht heb je een foto-album voor diverse groepen. Je kan dan via Aangepast specifiek bepalen welke personen en lijsten die foto’s wel of juist niet mogen zien.

[/vc_column_text][vc_column_text]

9. Niet gevonden worden in Google?

Sommigen van jullie willen helemaal niet gevonden worden in Google. Jouw Facebook tijdlijn is vindbaar in Google tenzij je de instelling verandert. Ga naar Instellingen en kies de tab Privacy. Onderin de pagina bij de sectie Wie kan me opzoeken? ga je naar de laatste vraag over zoekmachines. Klik op Bewerken en zet het vinkje uit bij Zoekmachines mogen een link naar je tijdlijn plaatsen uit.

[/vc_column_text][vc_column_text]

10. Controleer al je privacyinstellingen

Zien of je alle instellingen goed hebt staan? Ga naar jouw tijdlijn en rechtsonderin op je coverfoto zie je een blokje met drie puntjes erin. Klik hier op en je ziet Weergeven als… Nu krijg je te zien welke informatie zichtbaar is voor personen waar je niet mee bevriend bent. Zie je bijvoorbeeld nog jouw familie op jouw tijdlijn staan en dat wil je privé houden? Klik op je tijdlijn op Informatie bijwerken (dat staat ook als een wit balkje op je coverfoto). Je komt dan op de Info pagina. Kies bij Familie per familielid een andere privacyinstelling. Grote kans dat deze nog op Openbaar staan.

[/vc_column_text][vc_column_text]Credit mockup: Cobe[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/3″][vc_column_text]

Hoe maak je een goede LinkedIn-profielpagina?

Lees het in de gratis gebruikershandleiding voor je LinkedIn-pagina (13 dubbele pagina’s).
Gebruikershandleiding voor je Linkedin profielpagina

Download gratis handleiding LinkedIn

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

Mark van Horik

>